Бизнес Новини


Сайт отчита силен ръст на интереса към имоти у нас от чуждестранни клиенти
Запитванията за покупка на ваканционни имоти в България, направени от потребителите на британския сайт TheMoveChannel, са се увеличили значително през юни, с което страната ни се е изкачила със седем позиции в класацията.

България е достигнала 11-то място в подреждането на сайта за миналия месец с дял от 2,61% от общия брой на запитванията.

Въпреки че България прекара по-голямата част от бума на пазара на имоти в топ 5-те международни локации, вследствие на кризата страната изгуби позициите си. Напоследък обаче интересът към пазара, започва да се завръща, коментира директорът на сайта Дан Джонсън.

Голяма част от това се дължи на добрата стойност, която предлагат българските ски курорти, придружени от добри снеговалежи през последните няколко години, обяснява той.

Класацията включва 40 международни пазара на имоти, като „старите фаворити“ като Испания, Франция и САЩ, са все още най-популярни.

„Испанският пазар е наводнен от страхотни сделки в момента, тъй като испанските банки продължават да се опитват да продават имоти евтино“, казва Джонсън.

„Този феномен е малко вероятно да се промени скоро, тъй като има голямо предлагане, като неуспешните стрес тестове за някои банки наскоро означава, че те ще искат повече от всякога да разтоварят отнетите имоти от своите баланси.“

Франция е сравнително по-различен пазар с голяма концентрация на купувачи, които купуват ваканционни имоти, защото харесват страната и искат да прекарват времето си там. Френският пазар не е толкова чувствителен към цените, въпреки че купувачите все още търсят изгодни сделки.

Друг пазар, който се повишава по отношение на популярност, е Португалия, който за пръв път, откакто се изготвя класацията, се изкачва над Италия. Интересен е случаят също на Тайланд, който е сред пазарите с най-голямо повишение, изкачвайки се с 12 позиции до 9-то място. Тайланд влиза за първи път в топ 10 на най-популярните дестинации, сочи класацията.
 
Investor.bg